Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

úterý 5. listopadu 2019

Rýžový nákyp bez práce

Když byly děti malé, dělala jsem jim rýžový nákyp. Nejdřív klasicky, postupovala jsem jako začínající kuchařka přesně podle návodu...uvařit rýži v mléce, přidat máslo, žloutek....ušlehat sníh z bílků....Poté, co se mi párkrát povedlo rýži vařící se v mléce na plynovém sporáku připálit, jsem začala inovovat a dělat tzv. rýžový nákyp bez práce v remosce. Nic se nemuselo hlídat, vše se dalo do remosky a peklo samo.
No a dnes můj původní inovovaný nákyp prošel další inovací...byl zveganizován.
Protože máme ve sklepě dost uskladněných jablek, ovocem v něm rozhodně nešetřím. Na hodně velikou dortovou formu je potřeba:

750 g oloupaných jablek
250 g rýže
1 bílé tofu
2 lžíce rýžové mouky
1 vrchovatá lžíce skořice
2 lžíce třtinového cukru
šťáva z půlky citronu
hrst rozinek
pár kapek vanilkového extraktu nebo trošku mleté vanilky
špetka soli
půl litru vody
1 vrchovatá lžíce kokosového oleje

Tofu rozmixujeme s citronovou šťávou, vodou, cukrem a vanilkovým extraktem.
Jablka nakrájíme na malé kostičky, smícháme se skořicí, syrovou propláchnutou rýží, rozinkami, rýžovou moukou, špetkou soli a rozmixovaným tofu.
Troškou kokosového oleje vymažeme formu, dáme do ní směs a pečeme v troubě na 180 stupňů. Po půl hodině pečení pokapeme zbylým kokosovým olejem a pečeme ještě dalších 30 minut.





2 komentáře:

  1. Člověče,
    když bez práce, KDO bude loupat ta jablka?! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) V tomhle případě radím několik řešení:
      1. Nechat jablka oloupat někoho v okolí
      2. Není-li nikdo v dosahu, použít švestky nebo meruňky
      3. Pokud odpeckování švestek či meruněk je také problém, použít ananasový či jahodový kompot :-D :-D :-D

      Vymazat