Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pondělí 15. března 2021

Žitný kváskový chléb s lněným semínkem

Žitný chleba si doma peču už téměř čtvrt století. Pokaždé, když to někde řeknu, tak první reakce většinou je: ale to je pracný, to je těžký, kdo by se s tím dělal.....
A já pořád dokola opakuju a vysvětluju, že to není ani pracné, ani náročné...Jediné, na co je to náročné, je doba, kdy se musí nechat chleba zrát. Už jsem dokonce vychytala i tu mírnou lepivost kváskového celožitného chleba, která se neztratila ani delším pečením. Stačí přidat pár lžic lněných semínek.
Takže tady je jednoduchý postup krok za krokem pro obyčejné konzumenty (co by tomu řekl mistr pekař, netuším...).
Pro začátek máte dvě možnosti. Vypěstovat si vlastní kvásek, nebo ho od někoho dostat. Pokud se rozhodnete pro vlastní vypěstování, pak jednoduchý návod máte zde: https://ceskyflexitarian.blogspot.com/2016/02/kvasek-jmenem-vanda.html
No a můžeme začít. Nejlépe je chleba vyzkoušet o víkendu, když jsme doma a máme poprvé čas ho hlídat.
Připravíme si:
1 vrchovatou lžíci žitného kvásku
750 g celozrnné jemně mleté žitné mouky
650 ml vlažné vody
4 lžíce lněných semínek
1 lžíci kmínu
půl lžíce soli

1. Ve velké míse smícháme kvásek s vodou a 650 g žitné mouky. Jen promícháme, aby nikde nebyly hrudky mouky, žádné mísení a hnětení jak u knedlíků. Prostě jen zamíchat, dát do mísy, přikrýt poklicí a nechat přes noc. Pokud máme doma teplo, stačí na kuchyňské lince, pokud je chladněji, tak já nahřeji troubu na 40 stupňů, pak vypnu a těsto v ní nechám do rána. Navážení, dokrmení zbylého kvásku, zamíchání těsta a jeho uložení nám zabere maximálně 5 minut.

2. Druhý den ráno už bude těsta plná mísa a bude samá bublinka. Přidáme zbylých 100 g žitné mouky, 4 lžíce rozmixovaných lněných semínek, kmín a sůl. Opět jen zamícháme a přendáme do formy vyložené pečícím papírem.
Uděláme do těsta obracečkou zářezy a dáme formu do trouby. V tu chvíli to vypadá asi takhle: 

3. Když je forma plná (trvá to podle teploty tak 2 - 4 hodiny - viz obrázek), tak 

jen zapneme troubu na 200 stupňů a necháme hodinu a čtvrt svému osudu.

4. No a pak už jen hotový chléb vyndáme na mřížku a necháme vychladnout.

Žádné složité překládání, zapařování, mísení, hnětení...a přesto nám vznikne chléb, který vydrží i týden zabalený v plátěném sáčku:

Žádné komentáře:

Okomentovat