Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 22. května 2021

Pečení se zákysem z ovesných vloček

Při procházení své staré ručně psané kuchařky jsem narazila na populární recept z osmdesátých let, kterému se říkalo "Buchta z acidofilního mléka". Pamatuji si, že byla vláčná, nadýchaná...a tak jsem se pokusila o zdánlivě nemožné. Upéct jí bez acidofilního mléka a bez vajec. Nejdřív jsem si na to vyráběla domácí ovesný jogurt. Pak jsem zjistila, že získávání mléka cezením přes pláténko a následná výroba ovesného jogurtu je zbytečně složitá a zkusila to jinak. Vyrobila jsem si domácí "jogurtový" zákys na pečení. Dávka je na 1l - to je dávka na 2 pečení:

250 g ovesných vloček
2 lžíce bílého veganského jogurtu (ideální je třeba kokosový z Lidlu) nebo kapsle veganských jogurtových probiotik

Ovesné vločky namočíme do vody a necháme cca 1 hodinu nabobtnat. Potom scedíme a s novou vodou rozmixujeme. Dolijeme do 1 litru vodou, přidáme probiotika nebo jogurt a necháme 8 - 12 hodin stát v teple (v jogurtovači nebo v teplé troubě).
Potom přemístíme do chladničky a použijeme na pečení. Vydrží tam asi týden. Ze zákysu získáme krásně nadýchaný a vláčný koláč, bábovku, perník...i bez vajec a bez mléka.

Pokud doma pěstujeme kombuchu, je další možnost výroby ovesného zákysu. Prostě 125 g ovesných vloček rozmixujeme a doplníme do půl litru nálevem z kombuchy. Necháme stát přes noc v teple a máme jednu dávku zákysu na pečení.

A poslední možnost je prostě vločky smíchat s žitným kváskem a vodou a také nechat přes noc.

Ve všech těchto případech získáme vločkový zákys, liší se jen chutí, ale na výsledek pečení to nemá vliv.
S hotovým zákysem se už můžeme pustit do práce:

Poměr surovin na univerzální těsto je následující:
500 ml ovesného zákysu
300 g mouky podle preferencí (může být jeden druh i mix více druhů - rýžová, pohanková, žitná, bezplepková....podle toho, co zrovna pečeme)
50 g škrobu (bramborový, kukuřičný, tapiokový....)
1 lžíce psyllia (lépe je rozmixovaného)
125 ml oleje
150 g třtinového nebo normálního cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
1 rovná lžička jedlé sody
cca 150 ml vody

To je základní poměr, který můžeme různě přizpůsobovat tomu, co právě pečeme. Konkrétní recepty uvádím níže a budu je postupně doplňovat. Druhy mouky se dají různě měnit, většinou míchám podle toho, co zrovna doma mám, ale mám vyzkoušeno, že stačí dodržet jen gramáž 300 g a zatím se vždy povedla. Takže není potřeba shánět všechny druhy, které uvádím :-)  Pečeme nejdříve mírně (cca 1 hodinu na 170 stupňů) a je-li potřeba, dopečeme ještě 15 minut na 200 stupňů.
Takže první je recept upravený z toho původního acidofilního receptu:

Čokoládová buchta
150 g pohankové  mouky
50 g kokosové mouky
50 g kukuřičné mouky
50 g sojového proteinu
50 g kukuřičného škrobu
1 lžíce rozmixovaného psyllia
500 ml vločkového zákysu
150 g třtinového cukru (část můžeme nahradit vanilkovým)
125 ml oleje
150 ml vody
1 bzl prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
1 hořká čokoláda - 100 g (v původním receptu byly 2 lžíce kakaa, ale neměla jsem ho doma)

Smícháme suché přísady v míse a v mixéru rozmixujeme zákys, olej, cukr, čokoládu a vodu.
Vlijeme do suchých přísad a co nejrychleji zamícháme a dáme do trouby péct. Nejdříve pečeme zvolna (cca hodinu na 170 stupňů) a není-li po této době ještě upečené, přidáme na 200 stupňů na 15 minut.
Další recept je: 
 
Maková bábovka
500 ml vločkového zákysu
2 hrnky máku (na odměřování používám menší hrnek o objemu 200 ml)
2 hrnky světlé pohanky
1 lžíce psyllia
1 lžíce škrobu 
1 hrnek třtinového cukru (část může být vanilkový)
1/2 hrnku oleje 
1/2 až 3/4 hrnku vody (podle potřeby, aby nebylo těsto tuhé)
hrst rozinek namočených v rumu (nemusí být)
1 vrchovatá lžička skořice
špetka soli
1 bzl prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody

Mák, pohanku a psyllium společně rozmixujeme a v míse smícháme se škrobem, skořicí, solí, práškem do pečiva a jedlou sodou.
Do mixéru dáme zákys, cukr, olej a vodu a také trochu rozmixujeme, aby se důkladně spojilo. 
K suchým přísadám přidáme rozinky, promícháme, aby se obalily a vlijeme tekutinu z mixéru. Rychle promícháme a dáme do vymazané a vysypané bábovkové formy péct. Pečeme nejdříve 1 hodinu na 170 stupňů, pak zkusíme špejlí a jestli není hotovo, dopečeme 15 minut na 200 stupňů:

Stejně pečeme i bábovku kokosovou jen místo máku použijeme strouhaný kokos.
Na bábovku z vlašských ořechů použijeme nastrouhané ořechy. Poměr u všech bábovek je stejný.
Tyto tři druhy bábovky mám vyzkoušené i bez oleje, prostě místo něj použijeme stejné množství vody. Díky tuku z máku, kokosu a ořechů jsou vláčné i tak. Zde je ořechová, u které jsem vynechala i rozinky a jen přidala pár lžic rumu: 


Z výše uvedeného univerzálního těsta je upečený i koláč s mraženým ovocem (dá se použít na jakoukoli bublaninu). Mouka byla tentokrát namíchaná v poměru
200 g mouky rýžové, 50 g kokosové a 50 g lupinové:

No a když peču perník, používám 150 g mouky pohankové a 150 g mouky žitné

Další varianta ořechové bábovky
500 ml vločkového zákysu
200 g vlašských ořechů
100 g rýžové mouky
100 g ovesných vloček
1 vrchovatá lžíce psyllia
50 g škrobu (použila jsem tapiokový)
50 g karobu
150 g cukru (můžeme přidat i vanilkový)
1 bezlepkový prášek do pečiva
1 rovná lžička jedlé sody
250 ml vody

Vlašské ořechy, psyllium a ovesné vločky rozmixujeme. Vysypeme do mísy, potom do mixéru přidáme cukr s vodou a chvíli mixujeme. Všechno smícháme a pečeme v troubě na 180 stupňů asi hodinu (zkusíme špejlí).







2 komentáře:

  1. Tenhle recept se mi líbí ze všech receptů co tady máte. Přijde mi to jako fajn a poctivá svačinka. Určitě vyzkouším. Když chodím na kiteboard, tak mi vždycky hodně vyhládne. Je to poměrně náročný sport a člověk tam spálí kcal tak rychle, že ani neví jak. Takže tohle bude hodně vděčné.

    OdpovědětVymazat
  2. Já se naučila péct bábovku teprve před rokem, takže to není zrovna žádná sláva, ale stále se nevzdávám. Kamarádka mi navíc poradila, abych do ní přidávala trochu maca. Myslela jsem, že to nebude zrovna nejlepší nápad, ale nakonec jsem se mýlila a je to pecka, takže určitě zcela doporučuji.

    OdpovědětVymazat