Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

sobota 14. ledna 2017

Sójovo-hlívový guláš

Sójové maso jsem v jídelníčku omezila jen na letní grilování.V běžném jídelníčku jsem šla přímo ke zdroji - k sójovým bobům. A tak byl dnes k obědu guláš ze sójových bobů a hlívy:

1 hrnek sójových bobů (namočíme minimálně přes noc, ideálně až na 24 hodin - vodu občas vyměníme)
300 g hlívy ústřičné
4 cibule
2 větší mrkve
8 mražených rajčat (případně 1 rajčatové pyré v krabičce)
3 stroužky česneku
olej
sůl, pepř, sladká paprika, chilli, bazalka, sušený medvědí česnek

Nejdříve si dáme vařit namočené sójové boby. Propláchneme je, zalijeme čistou vodou a dáme vařit do hrnce tak, aby voda přesahovala asi o 5 cm. Jakmile se začnou vařit, sbíráme pěnu, která se tvoří na povrchu. Když už se žádná pěna netvoří, přidáme je do tlakového hrnce, kde jsme si mezitím připravili vše ostatní:
Na trošce oleje zpěníme nasekanou cibuli. Zatím, co cibule zlátne, připravíme si hlívu. Celý trs rozkrojíme asi v polovině a natrháme po vláknech na kousky. Trháme rovnou k cibuli a na mírném ohni necháme svému osudu, dokud si nepřipravíme rajčata (zmrazená rajčata jen prolijeme horkou vodou - slupka sklouzne téměř sama - a nakrájíme je na kousky. Přihodíme je do hrnce, přisypeme sladkou papriku i chilli, promícháme a přidáme sójové boby i s vodou, ve které jsme je nechali přejít varem. Přidáme na hrubo nastruhanou mrkev, 3 stroužky česneku a pepř, tlakový hrnec uzavřeme a od bodu, kdy začne unikat pára, vaříme 45 minut.
Potom přidáme sušenou bazalku, medvědí česnek a teprve teď osolíme.
Můžeme podávat tak, jak je, nebo ho ještě podle potřeby zahustit.
Zahušťování luštěninových omáček a gulášů dělám tak, že odeberu malou misku hotového guláše, rozmixuji na kaši a vrátím do hrnce (v tomhle případě jsem vyndala před mixováním hlívu).

2 komentáře:

  1. LENULKO JSE SUPER RADA CERPAM Z VASICH RECEPTU A NAPADU NAPISTE NECO O VAS JAK TRAVITE CAS CO RODINKA A JAKY MATE ROZVRCH JIDLA KOLIKRAT ZA DEN JITE CO RANO ATD MOC DEKUJI ZA VAS BLOG A MEJTE SE PEKNE ZDRAVI LENCA Z ROZNOVA

    OdpovědětVymazat
  2. Moc Leni děkuji za zpětnou vazbu, jsem ráda, když vím, že se někdo další inspiruje :-)Něco málo o mně je napsané zde na blogu, stačí si na pravé straně otevřít odkaz "Něco málo o mně". Jinak jím zhruba třikrát denně. Zjistila jsem, že mi to navzdory doporučením některých výživových poradců, jíst každé dvě hodiny, vyhovuje nejvíc. Tělo si odpočine, stačí všechno strávit...Jinak většinou snídám podle ročního období. V létě třeba ovoce, vafle s nějakou pomazánkou a k tomu hromadu zeleniny. Na podzim a v zimě nejčastěji polévku a k tomu opět slanou vafli. Pokud byste chtěla vědět víc, napište mi na mail LeTaDa@seznam.cz Přeji hezký den :-)

    OdpovědětVymazat