"Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každej den..."zpívali už naši předci. Ale nebylo to "hloupý"...ba právě naopak. Luštěniny a obiloviny je moc chytrá kombinace. Neměla jsem tentokrát doma kroupy, tak jsem zkusila zkombinovat hrách a jáhly. Nakonec vzniklo jednoduché "jáhloto", které je na rozdíl od původní kombinace ještě přirozeně bezlepkové:
1 hrnek zeleného půleného hrachu
1 hrnek jáhel
3 cibule
3 mrkve
přepuštěné máslo
sůl
Hrách namočíme přes noc.
Jáhly dvakrát spaříme horkou vodou a smícháme s propláchnutým namočeným hrachem.
Dáme do nerezové misky, zalijeme vodou asi 1 cm nad suroviny, osolíme a uvaříme na pařáku v tlakovém hrnci (vaříme 10 minut od té doby, kdy začne hrnec syčet).
Zatímco se hrách a jáhly vaří, na trošce přepuštěného másla si zvolna osmažíme na kostičky nakrájenou cibuli.
Zvlášť ještě asi 5 minut povaříme očištěnou a na poloviny překrájenou mrkev, tu potom ještě nakrájíme na plátky.
Nakonec smícháme vařený hrách a jáhly s cibulí a mrkví nakrájenou na půlkolečka.
Nejlepší je se salátem z kysaného zelí:
Jáhly musím také vyzkoušet!
OdpovědětVymazatNEPLECHA NA PLECHU