Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pondělí 8. dubna 2019

Jablečný makovník 2

Dnes přidávám další variaci na jablečný makovník. Je to základní recept na korpus, dále s ním můžete pracovat, jak uznáte za vhodné. Může se upéct v dortové formě, nebo na malém plechu. Po rozříznutí se dá potřít třeba marmeládou, povidly, nebo ochuceným tvarohem. Osobně nejraději potírám švestkovými povidly bez cukru, marmeládou z josty (také bez cukru) a navrch přidávám mírně odkapaný jogurt, nebo mascarpone - ochucené vanilkou a lžící javorového sirupu.

Na základní těsto je potřeba:

500 g jablek (i se slupkou)
200 g máku
100 g zlatých lněných semínek
100 g slunečnicových semínek
3 vejce
1 lžíce skořice
1 bezlepkový prášek do pečiva
špetka soli

Do mixéru dáme všechna semínka a rozmixujeme na mouku. Tu vsypeme do mísy a smícháme s práškem do pečiva a skořicí - dobře rozmačkáme případné hrudky.
Do mixéru nakrájíme na větší kousky jablka, přidáme vejce a špetku soli a mixujeme dohladka.
Směs přilijeme do mísy, promícháme a pečeme na pečícím papíru v troubě vyhřáté na 170 stupňů jednu hodinu.

Po vychladnutí korpus rozřízneme - nejlépe to jde nití a potřeme marmeládou nebo povidly.

Zde je makovník pečený na malém plechu a potřený marmeládou z josty:


No a tady pečený ve větší dortové formě, potřený povidly a ozdobený ochuceným překapaným jogurtem:


Žádné komentáře:

Okomentovat