Nízkosacharidový chléb č. 1
100 g mandlí
100 g vlašských ořechů
50 g loupaného konopného semínka
25 g psyllia
20 g kokosové mouky
4 bílky
1 lžička kmínu
půl lžičky soli
lžička bezlepkového prášku do pečiva
150 ml horké vody
Do mixéru dáme mandle, vlašské ořechy, konopné semínko, psyllium a kmín. Rozmixujeme na mouku (pokud nám suroviny začnou díky tuku hrudkovatět, je lepší směs ještě nakypřit přesypáním přes hrubý cedník). Přisypeme kokosovou mouku, sůl a prášek do pečiva.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Vmícháme ho spolu s horkou vodou do sypkých surovin.
Buď vytvarujeme bochánek, nebo dáme těsto do formy (použila jsem silikonovou a protože jsem chtěla chlebík vyšší, zmenšila jsem si jí kouskem alobalu):
Pečeme 60 minut na 175 stupňů.
Nízkosacharidový chleba č. 2 - bez vajec a mléčných produktů
120 g mandlí
60 g loupaného konopného semínka
60 g chia semínek
60 g slunečnicových semínek
30 g kokosové mouky
20 g psyllia
250 ml vody
1 bezlepkový prášek do pečiva
1 lžička kmínu
půl lžičky soli
Všechna semínka a kmín dáme do mixéru, rozmixujeme na mouku. Přendáme do misky, přidáme kokosovou mouku smíchanou s práškem do pečiva, psyllium a sůl. Zalijeme horkou vodou, vytvarujeme bochánek a pečeme 60 minut na 175 stupňů:
Ze stejného receptu jako chleba předchozí, vychází i
Nízkosacharidový chléb č. 3
Zjistila jsem, že takový základ na semínkový chléb bez vajec a mléčných výrobků může být vždy stejný. Je to:
30 g kokosové mouky
20 g psyllia
lžička kmínu
půl lžičky soli
vrchovatá lžička bezlepkového prášku do pečiva
300 ml vody
No a k tomu doplníme 300 g ořechů a semínek rozmixovaných na mouku podle aktuálního stavu své kuchyně. V chlebu č. 3 je tedy ještě následující směs:
100 g slunečnicového semínka
100 g vlašských ořechů
50 g neloupaného sezamu
50 g zlatého lnu
Vše opět pečeno 1 hodinu na 175 stupňů:
Žádné komentáře:
Okomentovat