20 květů levandule (nebo vrchovatá lžíce levandule sušené)
hrst rozinek (nejlépe nesířených, obyčejné alespoň pořádně promyjeme)
1 citron
cukr (podle obsahu nádoby - 1 lžíci na 1 litr vody)
půl lžičky sušeného droždí
vodu
Do velké "okurkové" sklenice nalijeme vodu, přisypeme cukr (na 3,5 litrovou sklenici to dělá cca
100 g cukru), přidáme omyté rozinky, šťávu z citronu, droždí a květy levandule.
Pořádně promícháme, sklenici uzavřeme víčkem a necháme 24 hodin stát. Během té doby chytne limonáda i barvu:
Poté slijeme přes cedník do lahví, které uzavřeme a uložíme do chladničky. A pak už jen ochutnáváme. Jakmile se objeví bublinky, je hotovo - trvá to 1 - 3 dny. Ale vydrží v lednici mnohem déle, zatím mám vyzkoušené tři neděle. Jen čím starší, tím perlivější a světlejší.
První setkání s touto limonádou je trošku - tak říkajíc - zvláštní. Máte pocit, že jste si lokli pěny do koupele. Po druhém napití se konzumenti rozdělí na dva tábory. Ti první už jí niky nevezmou do úst...a ta druhá polovina se do tohoto "levandulového šampaňského" zamiluje :-) Tak na zdraví!
________________________________________________________________________________
Poznámka pod čarou: Do poslední dávky jsem zapomněla dát rozinky. A nic, vůbec nic se nestalo. Limonáda se vyrobila i bez nich :-)
V zimě jsem udělala limonádu i z levandule sušené. A ano, jde to také :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat