Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

neděle 15. listopadu 2020

Bezlepkové těsto na závin

100 g pohanky
100 g rýžové mouky
  50 g veganského proteinu (použila jsem sojový)
2 lžíce psyllia
50 g kokosového oleje
250 ml teplé vody
půl lžičky octa
špetka soli

Pohanku a psyllium rozmixujeme na hladkou mouku. V míse smícháme s rýžovou moukou, proteinem a špetkou soli. 
V teplé vodě rozmícháme kokosový olej a ocet a vlijeme do misky k sypkým surovinám.
Vypracujeme rukou vláčné těsto, rozdělíme na dvě poloviny a necháme přikryté mísou odpočívat, dokud si nepřipravíme náplň:

Když máme připravenou nápň, těsto rozválíme na co nejtenčí placku, poklademe náplní, zavineme a pečeme na 180 stupňů 45 - 60 minut.


Tentokrát jsem dělala závin jablečný, ale dá se udělat i v dalších obměnách s náplní makovou, ořechovou - zkrátka tak, jak ho máte rádi. 

Já na klasický jablečný používám: 
1 - 1 1/2 kg jablek (oloupat a nakrájet na drobné kostičky)
hrst ovesných vloček a trocha třtinového cukru (vegan verze) - v bzl verzi buď vločky bezlepkové, nebo použít bzl strouhanku
přepuštěné máslo (bzl verze) nebo olej (vegan verze)
skořici

Na tuku si osmahneme vločky nebo strouhanku, když vypneme, vmícháme moučkový cukr (mixuji třtinový v kávomlýnku). Sladím podle toho, jak jsou jablka sladká, nebo kyselá. Buď cukr úplně vynechám, nebo přidám cca 1 lžíci.
Tohle "sypání" dávám na rozválené těsto pod jablka, aby se do něj vsákla přebytečná šťáva z jablek.
Pečeme 45 - 60 minut, povrch občas můžeme kvůli barvě potřít rostlinným mlékem (cca 50 ml), ve kterém jsme rozmíchali lžičku třtinového cukru.





Žádné komentáře:

Okomentovat