Ano, já vím, jdu sem s receptem s křížkem po funuse, ale musela jsem nejdřív zjistit trvanlivost, protože pyré je vyrobené bez cukru a bez jakýchkoliv konzervantů. Na podzim, když je všude plno jablek, tak jablka nižší jakosti, která by do jara ve sklepě nevydržela, zpracovávám na jablečné pyré do zásoby. Dá se použít na pečení i mlsat jen tak. Poprvé jsem vyráběla úplně bez cukru a ano, vydrží a neplesniví.
Takže jak na to:
Jablka omyjeme, vykrájíme jádřince, slupku necháme. Přidáme špetku soli (opravdu jen špetku, aby z jablek vytáhla sladkou chuť - tak jednou mezi prsty na celou dávku jablek). Pečeme v troubě přikryté poklicí cca 1 hodinu na 180 stupňů.
Potom vše rozmixujeme, naplníme do sklenic a sterilujeme 20 minut:
Jelikož máme doma malého žrouta, tak přesnídávky dělám z každého ovoce, které nám doma přebývá. Nejvíc teda z jablek, protože obě babičky a prababička jsou letité sadařky, takže je toho fakt velká zásoba. Jsem ale ráda, že nám s tím pomáhá i manžel a já mám občas trochu času na to si zajít třeba do finské sauny. :)
OdpovědětVymazat