Okara je drť, která nám vznikne při domácí výrobě sójového mléka. Z 500 g sóji jí vznikne tolik, že jí vždy rozdělím na 2 dávky, jednu hned zpracuji a druhou dám do mrazničky na příští použití.
Na karbanátky z této drti je potřeba:
okara z 250 g sójových bobů
velká hrst ovesných vloček
2 mrkve
1 lžíce prášku ze sušené červené řepy
2 lžíce mletých lněných semínek
2 cibule
česnek
olivový olej
sůl, pepř, kmín, semínka koriandru, majoránka a máme-li rádi, tak chilli paprička
Okaru dáme do mísy a přisypeme větší hrst ovesných vloček, které vsáknou přebytečnou vlhkost okary.
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahnutou na olivovém oleji přidáme do hmoty.
Mrkev nastrouháme najemno. Použila jsem jí z toho důvodu, že jsem neměla čerstvou červenou řepu, jen prášek, tak aby byly karbanátky šťavnatější. Pokud máme řepu, tak jí použijeme místo mrkve a sušeného řepného prášku. Přidáme prolisovaný česnek podle chuti (u nás cca 1 hlavička).
V mlýnku na kávu rozdrtíme kmín, koriandr, pepř a lněná semínka.
Vše smícháme dohromady a pečeme na plechu na fólii pomazané olivovým olejem 40 minut (po 20 minutách otočíme).
Měli jsme je se salátem ze zeleniny uvařené pár minut v páře (mražená mrkev s hráškem a pod tlakem vyklíčené mungo) a sojanéza. Takhle nějak to vypadalo před přidáním sojanézy:
Žádné komentáře:
Okomentovat