Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

úterý 6. dubna 2021

Sojový tvaroh zakysaný jogurtovou kulturou

Stále na mě vyskakují články, že sojové výrobky je lepší jíst fermentované. Tak jsem si vyrobila zakysaný sojový "tvaroh".  Z 250 g sojových bobů získáme asi 640 g tvarohu, uchováváme ho ve studené vodě v lednici do spotřebování (vodu měníme každý den). Na výrobu tvarohu potřebujeme kromě trpělivosti také:

250 g sojových bobů
malý kelímek sojového jogurtu nebo 1 kapsli probiotik na výrobu veganského jogurtu

Sojové boby namočíme na 24 hodin do vody, potom je promnutím mezi rukama a promačkáním zbavíme větší části slupek a opatrně slupky scedíme.
Čisté boby rozmixujeme s vodou a přecedíme přes plátno. Zbylou drť můžeme promixovat s vodou znovu. Naředíme tak, abychom měli 3 litry sojového mléka. To dáme do hrnce a za občasného míchání vaříme mírným varem 30 minut. Než se začne vařit, hlídáme a mícháme častěji, aby nám mléko neuteklo, pak už stačí jen promíchat občas. Hotové mléko necháme vychladnout na 42 stupňů a naočkujeme sojovým jogurtem, nebo veganskými probiotiky, přiklopíme poklicí a hrnec zabalíme do ručníku a uložíme odpočívat do peřin. Za 8 hodin zkontrolujeme, většinou už je tam krásný jogurt. Pokud ne, necháme ještě pár hodin zrát. Hotový jogurt vylijeme do plátýnkem vyloženého cedníku a necháme přes noc odkapat. Vznikne nám krásná hrouda sojového tvarohu. Zalejeme studenou vodou a uložíme do chladničky. Z bochánku postupně odkrajujeme dle potřeby.


1 komentář:

  1. Moc dobré recepty a rady, děkuji za ně. Naopak si myslím že pořídit si jednou za čas na oběd obiloviny a luštěniny může dávat smysl ve všech ohledech. Člověk se o sobě aspoň dozví něco jiného, třeba jestli může na takové jídlo sportovat nebo raději vykonávat sedavé zaměstnání.

    OdpovědětVymazat