Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

čtvrtek 19. ledna 2023

Bezlepková roláda

Když čekáte návštěvu "bezlepkářů" a není moc času na přípravu, je nejlepším řešením ke kávě bezlepková roláda. Dlouho jsem si myslela, že roláda je něco složitého a dlouho s jejím vyzkoušením otálela. Nakonec jí beru jako jeden z nejjednodušších bezlepkových moučníků.

Na její přípravu potřebujeme:
4 vejce
4 lžíce cukru
2 lžíce rýžové mouky
1 lžíci tapiokového škrobu (dá se místo něj použít Solamyl, Maizena, nebo vanilkový puding)
marmeládu na pomazání
špetka soli

Vejce rozdělíme do dvou misek na žloutky a bílky. K bílkům přidáme špetičku soli a vyšleháme sníh.
Metly přesuneme do druhé misky, kde čekají žloutky a 4 lžíce cukru a ušleháme, jak říkala babička, doběla. 

Ušlehané žloutky přidáme k bílkům spolu s moukou a škrobem a rychle metlami znovu promícháme - jen tak, aby se vše spojilo. 
Vylejeme na pomazaný pečící papír a dáme do trouby vyhřáté na 170 - 180 stupňů a pečeme do růžova, což trvá 15 - 20 minut. 

Hotovou roládu necháme po vyndání z trouby chvilku odpočinout - tak 1 minutu, poté namažeme marmeládou (ideální je nějaká kyselejší - třeba rybízová) a smotáme.
Pokud chceme slavnostnější verzi, můžeme ještě ozdobit rozehřátou čokoládou. Na to nám stačí 2 - 4 čtverečky hořké čokolády, které dáme do mikrotenového sáčku, zavážeme a zalijeme vařící vodou. Jakmile se čokoláda rozpustí, ustřihneme růžek a roládu cik-cak ozdobíme.




Žádné komentáře:

Okomentovat