Upozornění:

Všechny uvedené recepty jsou před zveřejněním testovány na lidech :-)

pátek 29. prosince 2023

Bezlepkové luštěninové pečivo

Toto pečivo má oproti klasickému bezlepkovému snížený obsah sacharidů a zvýšený obsah bílkovin.
Podle toho, v jaké formě ho upečeme, můžeme mít buď menší chleba, veku na chlebíčky, nebo bulky třeba na hamburger.
Píšu luštěninové, protože mám vyzkoušené z těch luštěnin, které zrovna byly doma. Jednou to byla červená čočka, podruhé loupaný půlený hrách. Chcete-li vyzkoušet, potřebujete:

180 g červené čočky nebo žlutého loupaného hrachu
180 g bílého tofu (1 klasický balíček)
3 vejce
1 vrchovatou lžíci psyllia
4 lžíce olivového oleje
čtvrt lžičky soli
1 bezlepkový prášek do pečiva
půl lžičky jedlé sody
šťávu z 1 citronu

Luštěniny namočíme přes noc do vody. Druhý den propláchneme a rozmixujeme spolu s tofu, vejci, solí, šťávou z citronu a olejem. Přendáme do misky a přidáme psyllium, prášek do pečiva a jedlou sodu.
Pokud chceme chleba nebo veku, dáme hned do vhodné formy a pečeme 45 - 60 minut na 200 stupňů.
Budeme-li dělat bulky, necháme těsto chvilku odpočinout, aby zhoustlo, rozdělíme na 6 dílů, utvoříme bochánky a pečeme na plechu 30 - 45 minut na 200 stupňů.








Žádné komentáře:

Okomentovat